Estàs a: Inici - Island Games
          

IGA Internacional

L'any 1985, com a part de l'Any de l'Esport, l'illa de Man va engegar un nou i ambiciós projecte que consistia a convidar esportistes d'altres illes de diferents parts del món perquè participessin en una sèrie de competicions dins el marc del festival Jocs Entre Illes.

Per a aquesta primera edició van ser 700 les persones que van prendre part en la competició, en el que la premsa britància va batejar com a 'Minijocs Olímpics' entre Illes, amb participants arribats de les Illes Fèroe, Escandinàvia, les illes britàniques, del Mediterràni i fins i tot de Santa Helena, a l'Atlàntic sud, en un viatge de més de 5.000 milles. L'esdeveniment va comptar amb vuit esports i l'èxit va ser tal que va sorgir una demanda general que es repetís. Va ser el 1987, a Guernsey.

Allà es va decidir que els jocs tindrien lloc cada dos anys en una illa diferent. Es va optar també per crear la International Island Games Association, perquè conjuminés els criteris i els interessos de totes les illes particiants.

A poc a poc els jocs van anar creixent i passant per les illes Fèroe, Aland, Wight, Gibraltar i Jersey, entre altres, i van arribar als 2.000 participants per jocs. Aquesta xifra s'ha superat amb escrix en les darreres edicions dels jocs i a Gibraltar 2019 es van superar els 3.000 participants.

La importància dels Island Games i la qualitat de les seves competicions és tal que fins i tot en l'historial compten amb participacions d'atletes que han estat olímpics amb els seus països, com el ciclista Mark Cavendish, de l'illa de Man, Kelly Sotherton, l'heptatleta de Wight; el nedador de les illes Fèroe Pal Joensen o el ciclista menorquí, Albert Torres.

Els jocs se celebren, normalment, en el període d'estiu i tenen una durada d'una setmana, en el qual es desenvolupen 14 disciplines. En total IGA té 18 eports al seu programa: atletisme, tir amb arc, bàdminton, bàsquet, bitlles, ciclisme, futbol, golf, gimnàstica, judo, vela, juntament amb surf de vela, tir tant de precisió com al plat, esquaix, natació, tennis taula, tennis, triatló i vòlei, tant de pista com de platja.

Les illes que actualment formen part de la International Island Games Association són Åland, Alderney, Bermuda, Cayman Islands, Falkland Islands, Faroe Islands, Frøya, Gibraltar, Gotland, Greenland, Guernsey, Hitra, Isle of Man, Isle of Wight, Jersey, Menorca, Orkney, Rhodes, Saaremaa, Saint Helena, Sark, Shetland, Western Isles, Ynys Môn


Els Island Games tenen entre els seus objectius principals:

- Donar als joves esportistes d'illes petites l'oportunitat de gaudir d'una competició internacional davant altres homòlegs illencs amb nivells i condicions esportives similars.

- Promoure noves relacions d'amistat i cordialitat entre participants de les illes, a través de la pràctica de l'esport.

- Crear un espai ideal per a l'intercanvi cultural i la interacció social entre els equips participants.

- Per a la consecució d'aquests objectius s'organitzen biennalment uns jocs esportius entre les illes membres de l'Associació. Cada edició d'aquests jocs se celebra en una illa diferent. 

 
Documents i enllaços relacionats
Informació IGA Internacional
 
Patrocinadors           
Island Games Menorca
Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5
07703 - Maó (Menorca)
Tel. general +34 971 35 60 50
Tel. esports +34 971 36 08 49
E-mail: info@igamenorca.es
Vols estar al dia sobre els IGAs? Subscriu-te amb el teu correu electrònic i et remetrem informació periòdica sobre tot el que es mou al voltant dels Island Games
Subscriu-te