El volei platja creix en una mescla d'experiència i debut

ImatgeEl paper dels esportistes menorquins que representen a Menorca en els Island Games en la disciplina de volei platja té un mèrit especial. Es tracta d'un esport en el qual les condicions són complicades per a entrenar i en el qual hi ha poca competició. Amb tot, en aquest bienni la igualtat ha estat molt palesa en la fase de classificació fins al punt que es va decidir en l'últim set del torneig final, on Francesc Bagur i Pepe d'Olivar van tirar d'experiència per a imposar-se a Joan Rotger i David Serra. En dones, les ex jugadores del CV Ciutadella, Magda Kralikova i Vanesa Ruiz, es van imposar amb fermesa.

Amb tot, l'equip comptarà amb la mescla d'experiència i il•lusió. Ruiz és la més experimentada del grup posat que ha representat a Menorca en tots els jocs des de Rhodas 2007. A Grècia, l'ex del CV Ciutadella va aconseguir la medalla d'or al costat de Montse Cardona. En 2009 i 2011 el vóley platja no es va incloure en el programa i va tornar a Bermudes 2013, on Ruiz, acompanyada de Maria Bonafont, van revalidar l'or. Dos anys més tard, a Jersey, les menorquines es van penjar la medalla de bronze, idèntic resultat a l'aconseguit, ja en Gotland 2017, al costat de Magda Kralikova.

En homes, l'experiència l'aporta De Olivar, qui sap el que és mossegar una medalla. A Bermudes 2013 va aconseguir el bronze al costat de Ramón Linares. En els dos últims jocs ha competit al costat de Bagur.

Les cinc medalles que llueixen en el palmarès menorquí col•loquen a l'equip com un dels rivals a tenir en compte per a Gibraltar, encara que comenten els propis jugadors que s'esperen un salt de nivell i uns rivals més complicats que en els últims anys. El vóley platja és, sens dubte, un dels esports que més seguiment tenen en els jocs donada l'afluència de públic que hi ha en els diferents recintes, encara que no necessàriament es jugui en una platja.

De fet, en les dues últimes edicions la competició ha tingut lloc en la plaça principal de Jersey i en una zona de pàrquing del poliesportiu de Visby, en Gotland.

L'expedició menorquina compta amb una dificultat afegida ja que durant l'hivern es fa complicat poder entrenar a les platges menorquines i es tracta d'una disciplina que no compta amb competició domèstica. Les complexitats per a entrenar obliguen a enginyar-les-hi als sis representants menorquins que a l'illa estaran ajudats per Eduardo Robsy Petrus, en les funcions de delegat.

L'equip femení estarà format per dues exjugadores del CV Ciutadella amb experiència en l'alta categoria com són Vanesa Ruíz i la txeca Magda Kralikova. Ja van jugar juntes en Gotland i ara repeteixen a Gibraltar amb vista a lluitar per assentar-se en el podi.

Magda, en manera competitiva, explica que “l'objectiu ha de ser millorar el resultat de fa dos anys” i afegeix, bromejant, “i arribar a Gibraltar sense haver d'usar la biodramina”. La txeca, exjugadora professional de vóley pista i ara exercint com a entrenadora, veu els jocs com “una oportunitat perquè la gent jove creixi a nivell esportiu competint fora de l'Illa i en competició internacional”.

A l'hora d'analitzar rivals, Kralikova creu que els adversaris més forts seran “Cayman, Saarema i Gotland, a més del vent” ja que Èol pot condicionar en gran manera el joc. Com a consell, a l'equip debutant, la txeca aposta: “Que gaudeixin d'una experiència així”.

L'equip masculí tampoc ho ha tingut fàcil. La parella de debutants no només resideix fora de l'illa per treball sinó que ni tan sols viuen a prop. David Serra, de 27 anys, és professor a Catalunya, mentre que Joan Rotger, de 28, exerceix la mateixa professió a Mallorca. Per això, s'han proposat retrobar-se a Menorca el mes de juny i entrenar al màxim.

Els dos van descobrir junts el vóley platja fa 8 anys. “Vam començar amb un grup d'amics, amb una xarxa que portàvem a la platja i jugàvem un vóley ‘de supervivència’”, explica Joan, qui admet que “si llavors ens haguessin dit que arribaríem a jugar uns Island Games, mai ens ho hauríem cregut”. “Estem davant una oportunitat única, un esdeveniment que em fa especial il•lusió perquè competirem a nivell internacional”, conclou.

“És un gran orgull”, admet Serra, qui recorda amb molt d'afecte com van començar com un hobbie i han anat millorant fins a disputar-li la classificació a Bagur i De Olivar en la final. “Estem molt agraïts a Francesc i a Pepe per tot el que ens han ensenyat, per tot el que ens han explicat dels Island Games “, valora el docent de Ciutadella.

Serra i Rotger viatjaran als jocs després d'aconseguir la plaça de valors arran d'una sèrie de mèrits no únicament esportius i gaudiran de la primera ocasió en la qual Menorca porta dos equips masculins a la competició. “Serà impressionant, ens trobarem un nivell al qual no estem acostumats i suposa un autèntic repte apassionant”, admet.

La veu de l'experiència, en aquest cas, la posa Pepe de Olivar. Guanyador de la medalla de bronze en 2013, viurà a Gibraltar els seus quarts jocs. “Aquest any m'ho prendré de forma diferent, aniré a gaudir, a aprofitar cada moment al màxim i jugar sense pressió”, explica aquest guixaire i guixaire de 37 anys de Ciutadella, qui va arribar al vóley platja en 2008 després de sofrir una lesió en el genoll jugant a volei pista la rehabilitació de la qual li va portar a la sorra i obrint-li una nova visió.

“L'únic consell que donaria a David i a Joan és que gaudeixin al màxim i que ho donin tot, independentment que guanyin o perdin, que acabin el partit satisfets amb si mateixos perquè és espectacular, recordo el que vaig sentir jo a Bermudes i és molt gran”, explica un De Olivar que desitja: “Tant de bo Francesc Bagur també sàpiga el que és guanyar una medalla, estaria molt bé i s'ho mereix”.

 
 
 
Patrocinadors           
Island Games Menorca
Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5
07703 - Maó (Menorca)
Tel. general +34 971 35 60 50
Tel. esports +34 971 36 08 49
E-mail: info@igamenorca.es
Vols estar al dia sobre els IGAs? Subscriu-te amb el teu correu electrònic i et remetrem informació periòdica sobre tot el que es mou al voltant dels Island Games
Subscriu-te