La punteria de Menorca, de les més temudes en IGA

ImatgeEn els camps de tir dels Island Games, el nom de Menorca infon un respecte màxim. Aquest respecte es converteix en terror si l’acompanya el nom de Joan Bagur. El tirador, de 49 anys, és un dels esportistes més llorejats de la història dels jocs entre illes amb 17 medalles guanyades, i serà l'encarregat de liderar l'equip de tir al plat i de precisió, juntament amb Sebastià Bosch, Pedro Portella i Antonio Santana.

Els tiradors seran dels més matiners a nivell competitiu ja que els jocs de Gibraltar viuran la seva festa d'obertura el dissabte, 6 de juliol, i el mateix diumenge, dia 7, ja es disputaran les proves de Ball Trap i de 50 metres pistola. Les competicions les acollirà el nou centre de tir que s'ha construït amb motiu dels jocs i que compta amb les últimes novetats quant a funcionalitat. A nivell tècnic, expliquen els propis tiradors, el principal problema recau en el fet que es tira cap al mar i la falta de sòl sota el plat pot condicionar el vol i la punteria depenent del vent.

Bagur no solament és l'esportista amb més medalles de IGA Menorca, amb 17 (de les quals 10 són d'or i 7, de plata), sinó que és el que més experiència acumula en els jocs ja que porta competint ininterrompudament des que l'expedició menorquina va debutar en Rhodes 2007. Li acompanyarà, en tir al plat, Sebastià Bosch, qui guarda en el seu currículum sis medalles –totes elles per equip al costat de Bagur- i qui viurà els seus cinquens jocs.

Pel que fa a la competició de tir de precisió, els esportistes seran el debutant Antonio Santana i l'experimentat Pedro Portella, qui compte en el seu haver-hi amb quatre medalles, dues de bronze individual aconseguides en Gotland 2017, i altres dos per equips en Wight i a Bermudes. Els dos es repartiran entre les modalitats de pistola i rifle.

La responsable de l'equip a Gibraltar serà Maria José Quintana, qui ha estat l'encarregada de coordinar la llarga i completa fase de classificació que ha definit als tiradors que s'han guanyat la plaça per al penyal britànic. Santana, a més de participar en la fase de classificació, ha estat el guanyador de la plaça per valors.

Bagur: “Estic millor que mai”
La tranquil•litat habitual que acompanya a Joan Bagur, de 49 anys i pages d'ofici, es veu truncada per la seva ambició. El tirador, que viu as Migjorn Gran, el té clar: “A Gibraltar vull guanyar la meva medalla 20 i 21”. I no li falten motius per a afirmar amb tanta rotunditat les seves aspiracions ja que ve d'acabar dècim en el campionat d'Espanya disputat fa unes setmanes a Barcelona. “Estic en un molt bon moment de forma, mai havia estat així, i la pena va ser que em vaig quedar a un plat d'entrar en la final”.

Bagur sap que en el camp de tir és el rival a tenir en compte, encara que avisa: “La resta de tiradors han anat millorant, cada vegada tothom arriba més entrenat i més preparat pel que cal estar molt concentrat”. Un altre aspecte a tenir en compte, explica Begur, “és que tirem sobre el mar i això condiciona molt la trajectòria del plat en funció del vent” i afegeix “els tiradors de Gibraltar imagino que estaran més acostumats a aquesta situació, encara que fa unes setmanes vaig estar en un campionat a Eivissa, on tenen unes instal•lacions similars, i vaig guanyar”.

Un altre que viatja amb suficient experiència és Sebastià Bosch, de 49 anys i electricista. “Les sensacions són bones, uns nous jocs són una nova oportunitat per a fer-ho tan bé com sigui possible”, explica. En aquest sentit, el resident as Migjorn Gran admet que “el meu objectiu aquest any és guanyar una medalla individual, a més de les quals puguin venir en equip”. Asegura Bosch que té una espina clavada ja que compte en el seu currículum amb sis medalles (2 d'or i 4 de plata) aconseguides totes al costat de Begur.

No serà fàcil. “Hem vist una evolució en el tir al plat, els rivals cada vegada es preparen més, entrenen i no és com abans, la qual cosa també ens obliga a nosaltres a treballar més”, matisa el tirador que confia que la delegació menorquina “repeteixi el bon rotllo que s'ha viscut cada any, que connectem com a expedició i tots els esports ens donem suport”.

“És impressionant veure com es bolca i s'implica la gent en els Island Games a les illes organitzadores”, explica el constructor Pedro Portella, que aquest mes complirà els 60 anys. “Tot l'ambient i el nivell de competició és un al•licient per a continuar practicant, entrenant i millorant perquè són com uns Jocs Olímpics amateurs que cada vegada van a més”, afegeix l'experimentat tirador, que viurà els seus sisens jocs, després d'aconseguir dos bronzes en Gotland en 2017.

La il•lusió i els nervis els posarà, aquest any, el debutant Antonio Santana. El tirador de precisió, de 45 anys i infermer de professió, admet “estar nerviós i amb por a no donar la talla perquè porto poc temps en el tir, espero estar a l'altura”. Aquests dubtes són comprensibles per a algú que viurà la seva primera competició a nivell internacional “amb la responsabilitat que suposa representar a Menorca”.

Amb tot, Santana opina que “arribat el moment, quan sigui el torn de competir, em concentraré a competir i els nervis s'aniran, em centraré perquè el tir, a diferència d'altres esports, no solament jugues contra un altre rival sinó que jugues contra tu mateix”. El que més il•lusió li fa al mahonés és “viure la pinya i el grup de la qual tothom parla tan bé, notar l'afecte de tots els esports i poder després retornar-l'hi si podem anar a animar en alguna competició”.

La veu de l'experiència, Joan Bagur, admet que “és molt difícil donar un consell perquè la primera vegada tot està marcat pels nervis i, en el tir, és molt important saber gestionar bé aquesta pressió perquè sinó et condiciona”.

 
Patrocinadors           
Island Games Menorca
Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5
07703 - Maó (Menorca)
Tel. general +34 971 35 60 50
Tel. esports +34 971 36 08 49
E-mail: info@igamenorca.es
Vols estar al dia sobre els IGAs? Subscriu-te amb el teu correu electrònic i et remetrem informació periòdica sobre tot el que es mou al voltant dels Island Games
Subscriu-te