Albert Torres liderarà l'equip de ciclisme a Gibraltar

ImatgeLa participació del ciclista olímpic Albert Torres en els Island Games és una excel•lent notícia no solament per als interessos menorquins a Gibraltar 2019 sinó també per al propi projecte que veu com el de Ciutadella s'implica en una cita que tindrà lloc del 6 al 12 de juliol. Torres, qui va prendre part dels JJOO de Londres 2012, serà la referència en un equip en el qual també estaran Xavi Mascaró, Maties Gornes, Núria Bosch i Damià Portella.

L'organització dels jocs ha decidit que en aquest bienni el ciclisme es disputi únicament sobre carretera pel que no hi haurà competició de bicicleta de muntanya, disciplina en la qual Núria Bosch va aconseguir dos bronzes en Gotland en 2017. Les tasques de delegat les assumirà Juber Avilés, després de prendre el relleu de Sense Barber, qui s'ha encarregat de coordinar totes les proves de la fase de classificació entre 2018 i 2019 i ha hagut de renunciar per motius laborals.

El calendari de proves en les quals prendrà part l'expedició menorquina arrencarà el diumenge, 7 de juliol, amb la disputa del criterium, que es farà a la ciutat. El dimarts, dia 9, tindrà lloc la contrarellotge, mentre que el ciclisme acomiadarà la seva presència en els jocs el dijous, dia 11, amb la carrera de carretera.

Dels cinc ciclistes que formen l'equip, tres ja saben el que és competir en els Island Games. És el cas de Xavi Mascaró, que ha participat en diferents jocs, de Núria Bosch, que ho va fer en Gotland 2017, i d'Albert Torres, qui va prendre la sortida a Bermudes 2013, encara que un accident li va privar de mostrar el seu autèntic potencial. Debutaran, per tant, Gornés i Portella, mentre que el delegat, Juber Avilés, ja ha pres part en altres edicions com a encarregat del vóley platja.

El ciclisme ha estat present en totes les edicions des que Menorca entrés en els Island Games en Rodas 2007, a excepció de Aland 2009, i en total els ciclistes menorquins han aconseguit 13 medalles, 4 d'or, 4 de platja i 5 de bronze. Kamal El Hihioui, guanyador dos ors en cross i critérium btt, a Bermudes 2013 i Ruth Moll, que va tenir els mateixos resultats en Wight 2011, són les referències històriques del pedaleig menorquí. A més, el d'Alaior va aconseguir la plata en el cross de Gotland 2017 i la de Ciutadella va completar la seva participació del 2011 amb una plata en la carrera de carretera.

El mateix Xavier Mascaró també es va penjar la plata en el critérium de Rodas 2007, mentre que Núria Bosch va sumar dos bronzes en Gotland, i Diego Escudero també va pujar al tercer graó del podi en el cross de btt en Wight 2011. A més, Menorca ha aconseguit per equips la plata en el cross de btt a Bermudes 2013 i els bronzes en la mateixa prova en Wight 2011 i Jersey 2015, amb els equips formats per Kamal El Hihioui, Diego Escudero i Pere Timoner; Kamal El Hihioui, Diego Escudero i Óscar Mogollón; i Diego Escudero, Bosco Domingo, Guillem Genestar, Xavier Mascaró i Alfredo Portella, respectivament.

IGA, un dels objectius
L'esportista que compta amb més experiència en IGA de l'expedició és, sens dubte, Xavi Mascaró. “Estic molt il•lusionat amb tornar als Island Games, de viure una setmana molt intensa, de molt companyerisme que acaba sent una experiència completa”, explica el de Ciutadella, que admet que “els jocs són un dels objectius de la temporada i em preparo molt a consciència per a ells”, després de proclamar-se vencedor de la fase de classificació.
Per al medallista de Rhodas 2007, “l'objectiu ha de ser acabar el més amunt possible, representar com es mereix a Menorca i, a nivell competitiu, aprofitar que tenim a Albert Torres per a treballar per a ell quan faci falta sense oblidar l'opció de buscar el millor per al grup”. Quant a l'aspecte tècnic, l'experimentat ciclista creu que “es fa difícil valorar quin tipus de recorreguts ens trobarem fins que no estiguem allí però si que crec que pot ser que quedi una mica deslluït perquè passa per un tram urbà”.

Mascaró es troba “amb moltes ganes, IGA és l'ocasió que tenim per a representar a Menorca a nivell internacional, ens desperta més que mai el sentiment d'illa”.

Un altre que es mostra molt il•lusionat davant aquesta oportunitat és Albert Torres. “Al marge de la lesió, vaig viure una experiència increïble a Bermudes, va ser una cosa molt bonica i que volia tornar a viure en algun moment en el qual el calendari m'ho permetés, és una competició única”, explica el ciclista olímpic de Ciutadella. “Des del primer moment em va enganxar la sensació de companyonia, de cuidar-nos els uns dels altres, d'animar-nos… Va haver-hi esportistes d'altres disciplines que van venir a animar-nos, nosaltres vam anar a animar-los a ells, crec que ens cuidem molt i aquesta unió em va semblar fantàstica”, afegeix.

Torres, l'únic menorquí que ha viscut uns Jocs Olímpics i uns Island Games i pot explicar la comparativa entre els dos esdeveniments, admet que “la gran diferència és la cobertura que es dóna i el nombre de participants, però l'esperit és el mateix, formes part d'un equip i per a molta gent representar a Menorca a nivell internacional és el seu gran objectiu”. En aquest sentit, afegeix: “Té molt valor el que fan els esportistes que compleixen amb el seu treball, les seves obligacions i després treuen hores d'on sigui per a poder entrenar i preparar objectius com els jocs o altres campionats”.

L'encarregada de representar al ciclisme menorquí femení serà la ciutadellenca Núria Bosch, qui actualment es troba residint a Barcelona, on continua entrenant. “Arribaré a Gibraltar en un bon moment de forma, insluso millor del que vaig arribar a Gotland 2017, estic entrenant i les sensacions són bones”, explica la doble medallista de bronze que matisa “encara que el nivell que trobarem en carretera és molt més alt que el que hi ha en btt, i cal tenir-lo en compte”.

Bosch continua competint a Catalunya en la modalitat de muntanya, “on ets la teva i les sensacions que puguis tenir, mentre que en les competicions de carretera també entra l'estratègia, el treball en equip i jo competiré sola”. Amb tot, “l'objectiu és estar com a mínim al nivell de Gotland, dels quals guardo un molt bon record, i gaudir de la mateixa forma de l'experiència”.

 
Patrocinadors           
Island Games Menorca
Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5
07703 - Maó (Menorca)
Tel. general +34 971 35 60 50
Tel. esports +34 971 36 08 49
E-mail: info@igamenorca.es
Vols estar al dia sobre els IGAs? Subscriu-te amb el teu correu electrònic i et remetrem informació periòdica sobre tot el que es mou al voltant dels Island Games
Subscriu-te