El triatló menorquí, en el camí de Gotland

ImatgeLa disciplina que més aviat entrarà en acció a Gibraltar 2019 serà la del triatló. El diumenge, dia 7 de juliol, el primer dia dels Island Games es durà a terme la competició que compta amb natació, ciclisme i carrera a peu. Una prova en la qual Menorca ja sap el que és guanyar una medalla – Nil Riudavets va aconseguir la plata en Gotland 2017- i en la qual Olga Pons, quarta a l'illa sueca, és l'única que repeteix, aspirant a tot.

A més de Pons, la plantilla menorquina estarà formada per Gemma Marquès, María Fiol, Miquel Torres i Albert Sabater. Els quatre debutaran en els Island Games i ho faran en la distància Olímpica cobrint 1.500 metres de natació, 40 quilòmetres de bicicleta sense drafting i acabaran amb 10 quilòmetres de carrera a peu. El delegat de triatló per a aquest bienni ha estat Armand Anglada.

La prova comptarà amb una sortida a l'australiana, és a dir, hauran de donar dues voltes al circuit de natació, havent de sortir de l'aigua en finalitzar la primera volta i tornant a l'aigua per a començar la segona. Després hauran de donar cinc voltes al recorregut amb bicicleta, un traçat que des de l'organització descriuen “brutalment bonic” ja que comptarà amb dues pujades per voltes i que creuarà la costa aquest del penyal. Per a acabar, els participants hauran de donar cinc voltes a un recorregut per la carretera de la Eastern Beach.

El triatló és una de les disciplines més joves dels Island Games i Menorca ha pres part en les edicions de Bermudes 2013, Jersey 2015, Gotland 2017 i ho farà també a Gibraltar 2019 on, a més, serà la primera vegada que l'expedició competeixi en equip en dones.

El millor resultat el va aconseguir Nil Riudavets en Gotland 2017 en acabar en segona posició en un recorregut que va haver de veure's retallat en la natació pel mal temps i en el qual Paco Arnau va ser quart. En dones, Olga Pons va ser quarta després d'una gran carrera amb remuntada inclosa, mentre que Isa Silvela va arribar en 19a posició.

“Responsabilitat i il•lusió”
La triatleta Olga Pons ja sap el que és enfrontar-se a aquesta disciplina en uns Island Games i recorda el seu pas per Gotland 2017 com una cosa molt bonica. “Els IGA són una experiència única i especial, la competició segur que serà exigent, no solament pel circuit, sinó pels participants perquè el nivell del triatló en general puja cada vegada més”, explica la professora que resideix a Parets del Vallés.

Pons, que ja sap el que és ser campiona d'Espanya en la seva categoria, està habituada a competir en proves de mitjana distància, més llargues del que serà la modalitat que es trobarà a Gibraltar. “La meva especialitat implica un major volum de quilòmetres, però aviat començaré a treballar la distància específica IGA, corrent alguna carrera”, puntualitza.

Un dels debutants a Gibraltar serà el ciutadellenc Albert Sabater, que també resideix a Catalunya, i que veu els jocs com “una experiència internacional de la qual gaudiré al màxim, amb molt de nivell, però on confio que l'equip menorquí faci un gran paper”.

Quant a la seva preparació, Sabater matisa que “per a preparar-me bé he competit en la Península en campionats d'Espanya de duatló tant a nivell individual com per equips, amb el meu club el Flor de Triatló, i ara ja he començat a competir en triatlons similars al que em trobaré a Gibraltar”. Explica, “les sensacions són molt bones, juntament amb el meu entrenador, Miquel Torres –que també participa en els IGA- estem fent molt bon treball”.

Una altra debutant serà María Fiol, qui espera aprofitar i gaudir al màxim la seva participació a Gibraltar. “Sé que serà una competició molt ‘soferta’, no hi ha dia que no pensi en ella, sé que el nivell que trobaré serà molt alt, la qual cosa em motiva encara més a continuar entrenant”, explica la corredora i triatleta, qui també entrena, des de fa uns mesos, amb Torres, i reconeix: “Confio molt en ell i saber que estarà a Gibraltar, també ajuda, la qual cosa em permet no pensar en el tipus d’entrenos que haig de fer sinó a complir el que ell em mana”.

A l'hora d'explicar què se sent enfundant-se el trimono, Olga admet que és una barreja “responsabilitat, il•lusió perquè competeixes representant a molta gent, encara que estiguis sola en l'aigua, en la bici o corrent, notes l'afecte de la gent i com a menorquins d'altres esports allí t'animen i et recorden quin sentit té el que estàs fent”. “Estic súper content de participar en els jocs, crec que m'espera per davant una experiència que no oblidaré mai i un ambient molt bo, que uneix a la gent”, precisa un Sabater que ja fa 2 anys va estar a punt de viatjar a Gotland.

“No tinc paraules per a explicar el que sento representant a Menorca en els Island Games, sento nervis, emoció, por i felicitat… Sol pensar que portar el nom de la meva illa en una competició i representar-la és una de les coses més grans que m'ha passat com a esportista”, assegura Fiol.

“Tot el que es viu dins d’ IGA i, a més, dins de l'esport és bo i crec que s'ha de cuidar, fomentar i respectar”, conclou Pons, mentre que María Fiol explica que “la gent no és conscient del treball que hi ha darrere d’ IGA i d’ IGA Menorca, no sap lo molt que la gent organitzadora s'esforça perquè sigui un esdeveniment increïble i espero que el nom de Menorca es porti ben alt i no només en quant a medalles”.

 
 
Patrocinadors           
Island Games Menorca
Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5
07703 - Maó (Menorca)
Tel. general +34 971 35 60 50
Tel. esports +34 971 36 08 49
E-mail: info@igamenorca.es
Vols estar al dia sobre els IGAs? Subscriu-te amb el teu correu electrònic i et remetrem informació periòdica sobre tot el que es mou al voltant dels Island Games
Subscriu-te