Atletisme, una mescla de joventut i el ‘factor Lita’

ImatgeL'equip de Menorca d'atletisme està fet a partir de la mescla d'experiència, joventut, veterania i passió. L'experimentada atleta, Lita López, serà el referent d'un grup on la saltadora Judit Bagur repetirà després de competir en Gotland i en el qual debutaran en uns jocs els corredors Marina Bagur, Sebastià Pons i Xavi Cubas.

Menorca ja sap el que és penjar-se medalles en el tartán. De fet, en els sis jocs en els quals ha participat ha guanyat deu medalles, quatre d'or, tres de plata i tres de bronze. De les deu, tres van arribar a Rodes 2007 i en Gotland 2017, mentre que en Aland 2009 i Wight 2011 l'equip es va penjar dues medalles en cada joc.

Lita López és, a més d'un dels referents de l'atletisme menorquí, una de les millors esportistes dels jocs ja que compta amb set medalles en el seu palmarès. En la seva última participació, en Gotland 2017, es va penjar l'or en 400 metres tanques i en 100 metres tanques, en una carrera que ella mateixa defineix com “una loteria, es va decidir per centèsimes i en la qual, en teoria, la que havia de guanyar per marques va acabar quarta i jo vaig guanyar”. La de Ferreries també va fer un doblet en Aland 2009 –plata en 400 metres tanques i bronze en 100 metres tanques - i en Wight –or i bronze, respectivament-.

“És molt difícil que superi el que vaig aconseguir en Gotland, els anys van passant i pensava que aquests serien els meus últims jocs i resulta que també disputarem els de Gibraltar”, valora la corredora. “T'asseguro que, si puc tornar amb dues medalles, no ho faré solament amb una, igual que si puc anar per l'or no m'acontentaré amb la plata, ho donaré tot com sempre”, afegeix una Lita que puntualitza: “En teoria, per edat no em tocaria estar en aquestes marques, a veure si tinc sort i puc mantenir el nivell”.

Preguntada per la seva experiència, la que ha estat campiona d'Espanya de la seva modalitat explica que “en la pista noto que les altres participants em coneixen, els estranya que encara estigui competint i amb aquests temps, i és molt divertit perquè en les competicions podria ser la mamà de totes”, bromeja, i afegeix “lo bo és que ens coneixem totes, sabem quina marca té cadascuna i què podem aconseguir”.

El palmarès menorquí es complementa amb les dues medalles de plata que va guanyar l'atleta de Ferreries, Carlos Truyol, a Rodes 2007 en les modalitats de 5.000 metres i 3.000 metres, a més del bronze de Rafel Quintana en Gotland 2017 en 5.000 metres.

Paraula de debutants
Xavi Cubas és un dels debutants en l'equip menorquí. Competirà en les proves de 800 metres i en la de 1.500 metres. Actualment està compaginant el treball i els estudis del grau superior de TAAFE amb el treball i l'arbitratge de futbol. “Per a mi IGA Menorca significa una gran oportunitat de poder representar a l'Illa a nivell internacional, no solament esportivament sinó també a nivell cultural i de tradicions que ens caracteritza”, explica el jove atleta de 20 anys. Explica Cubes que està entrenant “entre cinc i sis dies a la setmana combinant entrenos de velocitat, força i resistència, carreres populars i les meves labors com a àrbitre” al costat dels seus entrenadors, Llimy Rivas i Richi Sintes, “per a tots els Island Games són un gran repte perquè ens enfrontem a un nivell de competició més alt del que ens trobem habitualment”.

Per a Cubas, “el nivell esportiu, no només el de l'atletisme, ha crescut en totes les disciplines per això els requisits per a competir són més alts i comencen per un sacrifici i una exigència major” i matisa que “no tinc cap equip en IGA que cregui que sigui el millor o la referència ja que pot passar qualsevol cosa, qualsevol et pot sorprendre, però sí que sóc conscient que serà una setmana intensa que ens obligarà a donar el màxim de cadascun”.

Per part seva, Marina Bagur, sí que està més acostumada a competir en competicions de caràcter nacional. Als seus 22 anys –porta 16 corrent- debutarà en els Island Games. “Em fa molta il•lusió els jocs i portar el nom de Menorca a nivell internacional ja que fins ara o he competit per clubs o en campionats balears”, assegura la graduada en Estadística, auxiliar de bussiness intelligence. “Espero gaudir d'una experiència que té molt bona pinta i si ho puc complementar amb bons resultats, moltíssim millor”, adverteix, ja que “per dates, en aquesta època estaré en un dels millors moments de forma de la temporada”.

Quant a les rivals que trobarà en el tartán, Bagur explica que “el nivell varia molt en funció de l'especialitat, en el fons i en el mig fons, per la qual cosa diuen els resultats d'altres anys, hi ha molt de nivell i per a estar davant hauria de fer rècord de Balears pel que puc afirmar que les medalles estan molt cares, però lluitaré per fer-ho tan bé com sigui possible”.

Des de l'experiència, Lita els recomana tant a Xavi i Marina com a Sebastià, que “facin el que saben que han de fer i que ho facin gaudint de l'experiència, del moment, de la competició i de tot el que viuran de la mà d'una experiència tan bonica i meravellosa com són uns Island Games”.

 
 
 
Patrocinadors           
Island Games Menorca
Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5
07703 - Maó (Menorca)
Tel. general +34 971 35 60 50
Tel. esports +34 971 36 08 49
E-mail: info@igamenorca.es
Vols estar al dia sobre els IGAs? Subscriu-te amb el teu correu electrònic i et remetrem informació periòdica sobre tot el que es mou al voltant dels Island Games
Subscriu-te