Joventut i talent per a la vela menorquina a Gibraltar 2019

ImatgeLa responsabilitat de representar a Menorca en la competició de vela dels Island Games 2019 que tindran lloc a Gibraltar recaurà en les joves, encara que experimentades espatlles de Toni Vidal i Jack Vinnie. Els dos regatistas, menors d'edat i membres del CN Ciutadella, s'han guanyat per mèrits propis la plaça en la competició de làser radial que començarà diumenge que ve dia 7 de juliol.

Abans, el 6 de juliol, els menorquins, als quals acompanyarà Jordi Ferrà en qualitat de delegat de l'esport, podran visitar i tenir una primera presa de contacte amb el camp de regates que s'estén en la part atlàntica de l'estret. “Pel que he vist, hi haurà marees i vent fluix ja que la regata es realitzarà durant l'estiu”, valora el jove Vinnie, de 15 anys i qui practica vela des dels 7 anys. En aquest sentit, el seu company Vidal, de 16 anys, apunta: “No hi haurà grans marees, la qual cosa ens beneficia perquè a Menorca no tenim i no estem acostumats a navegar en aquestes condicions, però segur que serà un camp molt interessant i diferent al de Menorca”. Ell també navega des dels 7 anys.

Vidal va ser el guanyador de la fase de classificació en acabar les 27 regates disputades amb un total de 56 punts –fins a vuit ocasions va ser el primer-, seguit de Vinnie qui va ser segon amb 77 punts –amb cinc primers llocs per a ell-. El tercer lloc va ser per a Pepe Gornés, amb 82 punts, i el quart, David Sosa, amb 90 punts.

Vidal veu els jocs com “una gran oportunitat per a gaudir navegant i una experiència genial per a compartir amb altres menorquins d'altres esports”. Vinnie afegeix que “és una responsabilitat i un orgull perquè representes a Menorca a nivell internacional però també una competició que m'atreu molt per poder conèixer altres llocs i a altres esportistes”.

A l'hora de parlar d'objectius, els dos joves valors de la vela menorquina es mostren cauts, però alhora ambiciosos. “Espero aconseguir bons resultats i que els altres esportistes menorquins també ho facin per a demostrar que Menorca pot ser una illa petita en grandària però gran a nivell esportiu”, explica Toni Vidal. “Espero passar-m'ho genial i, si pot ser, aconseguir uns bons resultats”, afegeix Vinnie.

La vela torna a la competició després de la seva absència en Gotland 2017 per decisió del comitè organitzador dels jocs a l'illa sueca –cada organitzador dels jocs descarta algunes disciplines esportives com és el cas del windsurf aquest any- i després d'aconseguir la medalla de bronze per equips en 2015.

Com preparen el repte? “La modalitat làser radial es realitza amb una grandària de vela superior al que utilitzo normalment, per això estic entrenant tres dies a la setmana en el gimnàs, a més de l'entrenament en l'aigua”, explica Vinnie, mentre que, per part seva, Vidal precisa que segueix el mateix calendari previst “encara que amb un nivell d'intensitat, exigència i lliurament major, així com una mentalitat diferent”.

Referent en vela
A pesar que la vela no ha estat sempre present en els Jocs, Menorca s'ha guanyat per mèrits propis el cartell d'aspirant després de collir onze medalles entre les seves diferents participacions entre vela i windsurf.

Destaca especialment el nom de Jonathan Dunnett, qui va guanyar l'or individual en windsurf en Aland 2009 i Wight 2011, a més d'impulsar el triomf per equips al costat de Loren Mesquida, Sebastià Mercadal i Bernat Coll Pons, en 2009, i la plata col•lectiva en Wight 2011 al costat de Joan Pérez i Marc Riera. De fet, en Aland 2009 el podi va ser íntegrament menorquí amb la plata de Mercadal i el bronze de Mesquida. El windsurf es va alçar de nou amb la medalla a Jersey 2015 en l'equip format per Miquel Allès, Dámaso de la Creu, Enric Pons i Marc Riera.

En vela, Vicenç Marí es va penjar el bronze en làser standart en Rhodes 2007, mentre que l'ara triatleta, Paco Arnau va fer el mateix en làser radial. Per equips, la vela es va penjar el bronze en Aland 2009 amb Lluís Aracil, Rubén García i José Luis Sastre, a més d'Arnau, i el mateix metall en Rhodes 2007, amb Paco Arnau, Jordi Escandell, Rubén García i Vicenç Marí.

 
Patrocinadors           
Island Games Menorca
Consell Insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5
07703 - Maó (Menorca)
Tel. general +34 971 35 60 50
Tel. esports +34 971 36 08 49
E-mail: info@igamenorca.es
Vols estar al dia sobre els IGAs? Subscriu-te amb el teu correu electrònic i et remetrem informació periòdica sobre tot el que es mou al voltant dels Island Games
Subscriu-te